Hvilke sko bør jeg gå med?

Valg av fottøy er viktig for deg som skal gå hundrevis av kilometer til fots. Det er også et overraskende engasjerende tema blant erfarne pilegrimer – og her er folk delte i synet på hva som er best. Noen sverger til fjellstøvler, noen til joggesko, andre til tursko/hikingsko. Og enkelte til sandaler, gjerne etter å ha gått på seg noen saftige gnagsår fra et av de foregående alternativene. Her er våre tips for hvordan komme velskodd fram til Nidaros eller andre pilegrimsdestinasjoner.

Valg av sko er avgjørende for at vandringen skal bli en god opplevelse.

Valg av sko er avgjørende for at vandringen skal bli en god opplevelse.

1. Norge har variert og mye ulendt terreng. Deler av leden går i tillegg på grus- og asfaltveier. Velg derfor sko med god demping, og som helst gir støtte oppover anklene.

2. Gå inn skoene godt før den lange vandringen. Gjerne både på søndagsturer og til hverdags, slik at skoene tilpasses føttene, og føttene blir vant til skoene.

3. Husk å lufte føttene når du er på vandring. Ta pauser ofte, og ta da av deg sko og sokker. Klamme føtter er mer utsatt for gnagsår.

4. Sett på gnagsårplaster eller sportstape så snart du kjenner antydning til gnagsår og blemmer. Når de først er kommet, kan det ta lang tid før de får anledning til å gro uforstyrret…

 

Sko

Eksempel på gode og anbefalte sko.

Sko kan man bruke til mye
Helt fra de er nye
Man kan løpe, gå og snike
Ingen sko er like
Noen sko er lange
Andre sko er altfor trange
Derfor er det veldig viktig kan du tro
Å kjøpe seg riktige sko

                         «Sko» av Bare Egil Band